Svazuje nás strach a nenávist

19. 10. 2015 10:56:55
Nejsem "sluníčko", nejsem Angela Merkelová a nejsem ani ten, kdo zvedá ruku a hlas proti těm, kdo ve statisících obléhají Evropu. Jsem proti páchání dobra za každou cenu a zároveň je mi cizí zavřít dveře před člověkem v nouzi.

Svět se dal do pohybu a média nás denně krmí informacemi o přílivu uprchlíků do Evropy. Veřejné mínění se rozdělilo na dva tábory, z nichž jeden je striktně proti přijímání uprchlíků a druhý je jejich přílivu velmi nakloněn. Nejsem příznivcem žádné z těchto stran, snažím se situaci vidět reálně a ne tak, jak to vidí média, která ovlivňují postoje veřejnosti. Na vlastní oči jsem se byla přesvědčit, jaká je situace v detenčním zařízení pro uprchlíky Vyšní Lhoty. Funguje ochranka i policie, jsou postaveny kolem ubytoven ploty, kuchyně funguje, pro nemocné je zajištěna ambulantní služba i infekční pokoj. Vedení tábora a personál dělá, co je v jeho silách, často i práci přesčas. Bezpečnost obyvatel Vyšních Lhot je tak zajištěna. Přesto média číhají před vstupem do areálu, aby ulovila jakoukoliv senzaci, třeba tu, že mezi uprchlíky došlo k potyčkám. A přitom kumulace několika stovek lidí na jednom místě, zvláště když je zde velký počet různých národností, zákonitě přináší střety mezi jednotlivci.

Jsem zastáncem těch, kdo žádají, aby bylo zajištěno bezpečí obyvatel a zároveň aby bylo minimalizováno utrpení těch, kdo prchají před hrůzami války. Organizace Člověk v tísni zajišťuje živobytí pro téměř 700 000 lidí v uprchlických táborech. V Bavorsku se starají o uprchlíky obce i neziskový sektor. Naše republika se zavázala přijmout 1500 uprchlíků, přijali jsme 77 Syřanů...jsme tranzitní zemí, nikdo k nám nechce a přesto se bojíme. Přitom nemáme strach cestovat po celém světě. Letošní teroristický útok na pláži v Tunisku, kde umírali turisté, vylidnilo tuto pláž pouze na několik týdnů, poté, co cestovní kancelář do této destinace zlevnila zájezdy, turisté sem opět proudili a strach byl ten tam, vždyť je to tak levné, tak co bychom si neužili. Bojíme se útoků ze strany cizinců a přitom čím dál častěji jsme svědky útoků na naše životy z řad našich občanů, jako například ve škole ve Žďáru nad Sázavou nebo v restauraci v Uherském Brodě, kde zemřelo vinou střelce několik lidí.

Bojíme se cizinců a strach z nich nese s sebou nenávist. Jsme imunní vůči jejich utrpení, neotřese s námi ani smrt dětí uprchlíků, říkáme dokonce dobře jim tak, to jim patří, neměli nikam chodit, měli zůstat doma. Myslím si, že pokud by nám šlo o život, prchali bychom všichni. A na té naší dlouhé cestě za bezpečím bychom byli rádi za každého, kdo by se nad námi sklonil a podal nám trochu vody, dal boty našim dětem a nabídl střechu nad hlavou. O tom, že je mnoho prchajících, kteří vděčni nejsou a ze vzniklé situace chtějí jen těžit a jsou s nimi potíže, to je zase jiná kapitola.

Autor: Pavla Golasowská | pondělí 19.10.2015 10:56 | karma článku: 10.85 | přečteno: 636x

Další články blogera

Pavla Golasowská

"Děcka, buďte rády, že není válka"

Moje babička vždycky říkávala: " Děcka, buďte rády, že není válka." A já jsem byla fakt ráda. Byla jsem ráda až do letošního 24. února. V tento den začalo peklo války nejen pro Ukrajinu, ale i pro celou Evropu.

22.3.2022 v 17:01 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 492 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 280 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 501 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1519

Žena, manželka, máma a babička. Od prosince 2014 poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2010 zastupitelka města Třince, členka KDU-ČSL.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...