Kariéra žen v prachu cest

Zní to lákavě a svádí to k jedinému. Trhnout se od nekonečných plín, kašiček, lezoucích zubů, mít možnost si promluvit s normálními lidmi. Mámivý cíl žen, které se upínají ke "zlatému teleti" pod názvem KARIÉRA.

     Chtěly jsme volební právo a to máme a je to dobře. Nejsem si ale vůbec jistá, zda je dobře, že kromě tak náročného úkolu, jakým je výchova dětí  zejména v raném věku, chceme ještě chodit do zaměstnání. Co chceme, dereme se do něj, už aby to bylo a co s dětmi? Postará se stát. Voláme po jeslích, školkách, po péči o děti formou institutů, jen abychom byly s dětmi co nejméně. Chceme přece dělat kariéru a dítě nás tak brzdí. Co vlastně je, ta kariéra? Je to práce učitelky, kdy děti si vůči ní mohou dovolit, co chtějí a jí nezbývá, než polykat Rohypnol a počítat dny do vytoužených prázdnin? Je to práce prodavačky, která se stává automatem za pokladnou a její dobrý den a na shledanou, přerušované pípáním překládaného zboží  je jedinou její komunikací za celý den? Nebo je to snad práce úřednice, kterou z jedné strany tepe šéf a z druhé strany na ni prší nadávky klientů? Asi si řeknete, že jsou určitě zaměstnání, kde se žena realizuje a je svým pánem, jako např. ředitelka firmy, manažerka, ministryně apod. Ale ruku na srdce, kolik těchto tzv. vysněných profesních míst máme? A nemyslím si, že to tyto ženy mají v něčem lehčí. Jejich práce jim sežere veškerý jejich čas, i čas na rodinu, soukromí, kterého je minimum.

     Z krásné faty morgany se tak stává denní drsná realita. Zrádná dáma Kariéra se směje, jak je úspěšná. Vždyť se na její návnadu  chytne téměř každá. Ženo, chtěla jsi dělat kariéru? Chtěla. Jsi svobodná a volná ve svém rozhodování. Svobodná a volná i v tom, zda vůbec nějaké děti budeš mít. Ale počítej s tím, že kariéra na stáří s nikým nezůstává. Jde jinam, kde má ještě šanci a kde jí věří, že je tím cílem, pro který stojí zato obětovat svůj život.

     Na závěr bych chtěla povzbudit všechny ty ženy, které se tzv. kariéry vzdaly ve prospěch dětí  a rodiny, že si vybraly dobře. Mám s tím vlastní zkušenost. Má nejkrásnější 18 letá kariéra byla spojen s výchovou mých 6 dětí.

 

Autor: Pavla Golasowská | středa 21.9.2016 16:32 | karma článku: 18,22 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Pavla Golasowská

Tak prej nebudou Vánoce

13.11.2020 v 22:22 | Karma: 24,58

Pavla Golasowská

Nenechte se zahnat do kouta

23.5.2020 v 13:32 | Karma: 10,31

Pavla Golasowská

A klidně budu mlít maso

18.1.2017 v 8:51 | Karma: 38,07

Pavla Golasowská

Mít rovnou páteř

8.11.2016 v 17:31 | Karma: 21,30
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1519x
Žena, manželka, máma a babička. Od prosince 2014 poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, od roku 2010 zastupitelka města Třince, členka KDU-ČSL.

Seznam rubrik