Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

Nezlobte se na mě, ale nemohu souhlasit. Samozřejmě chápu, že jsou takoví, kteří Korán neberou doslova. Samozřejmě chápu, že Korán i hadísy jsou často vágní. Nicméně v tomto konkrétním případě, o kterém je řeč, tu proti sobě máme naprosto konkrétní omezení pro ženy (nesmíš být s cizím chlapem v uzavřeném prostoru) a spíš mlhavou výzvu pro muže (buďte cudní a střezte své pohlaví). To opravdu není na stejné úrovni a nikdo soudný to IMHO nemůže považovat za rovnocené. 

Ostatně muslimové v tom mají vesměs také jasno a zatímco muslimky ohledně nevhodného kontaktu s muži prudí kdejaký klerik, tak muži mají v tomto ohledu svobodu obecně větší, viz ti kluci v dokumentu ZDF: "S němkou bych možná chodil, ale nevzal bych si jí." vs. "Strašně mě vytočí, když jde sestra někam sama."

0 0
možnosti
TD

Pardon, tohle správně patří hluboko, hluboko do jiného vlákna.

0 0
možnosti
MK

Pro křesťany Evropa je nihilo nihil. Kdysi byzantští kněží řekli: "Lepší turecký turban, než papežská knuta." Jednou evropští křesťané řeknou "Lepší islámský stát než nihilistická Evropa." Křesťané nemají důvod bránit dnešní Evropu.

0 0
možnosti
Foto

Jeden zásadní důvod bych viděl –žijeme tu.

0 0
možnosti
Foto

Tolik moralizování a populismu v jednom článku...aha, politi(č)k(a)...pak chápu :)

1 0
možnosti
RC

Krestanska Evropa je fajn, ale nas ateisticky stat se od krestanstvi v podstate davno odsekl.

A pokud je nekdo pouze pro krestanskou Evropu, schvaluje likvidaci Zidu ze strany Hitlera? Zide byl prece v krestanske Evrope take pouze cizorody prvek, ve stredoveku jim bylo dovoleno zit pouze v ghetech atd...

0 0
možnosti
Foto

Ad domnělý ateismus viz můj příspěvek níže.

Nevím, proč do toho taháte likvidaci Židů – křesťanství vychází z judaismu, Ježíš Kristus byl Žid, první křesťané byli téměř všichni Židé… I to Desatero, kterým se tak rádi ohánějí mnozí sekulární humanisté (horující za jeho dodržování, opomíjejíce, že by podle něj i oni měli věřit v jednoho Boha…), je židovský zákon.

A že se křesťanská Evropa chovala k Židům odporně na tom nic nemění. Konečně Hitlera do toho, prosím, netahejte. Jitříte zbytečně emoce a podle Godwinova zákona se tak diskvalifikujete z diskuse.

2 0
možnosti
Foto

V mnohem s vami souhlasim. Krestanske hodnoty na kterych je Evropa postavena, jsou velmi opomijeny. Bohuzel, dnesnimi modlami jsou ruzne zcela zbytecne celebrity nebo moderni vydobytky. 

Jednou z nejdulezitejsi krestanskych hodnot je rodina. Uprimne receno, ti uprchlici nebo obecne obyvatele tech casti sveta si teto hodnoty vazi mnohem vice a myslim, ze bychom se v mnohem mohli inspirovat.

Je mi jasne, ze ted dostanu spoustu reakci ohledne "tyranych zen v islamu". Mam s muslimy velmi bohate osobni zkusenosti a  o Islamu mam dobre povedomi. Hoaxy, ktere se siri ceskym internetem jsou efektivni, nicmene neni tak tezke je vyvratit.

0 0
možnosti
Foto

1) Křesťanské hodnoty se předávaly po generace právě prostřednictvím křesťanství – od křesťanů ke křesťanům. Bez křesťanství dochází k jejich erozi. Tam, kde člověk odmítne Boha, nevydrží nechat prázdné místo, ale potřebuje si něco zbožštit. Rodinu, kariéru, cokoli. A pokud jde o víru, člověk je schopný uvěřit čemukoli, jen aby nemusel věřit v Boha.

2) Nevím, jak s hoaxy a jak s týráním, ale co postavení ženy v islámu? To je s našimi hodnotami nekompatibilní, ne?

1 0
možnosti
KS

Za křesťanskou Evropu v nejateističtějším státě na světě?

0 0
možnosti
Foto

Omyl. V našem státě je možná hodně agnostiků a historicky odpor k institucionalizovanému křesťanství, zejména k římskokatolické církvi, ale že bychom byli tak ateistickým národem, jak soudíte, to imho ani omylem. Snad národem „něcistů“, ale určitě ne ateistů.

1 0
možnosti
Foto

Vzhledem hodnotám, které by Evropa měla či neměla mít, myslím, že správný název není ani tak křesťanské hodnoty. Podle mne se jedná spíše o humanismus. Kdo si chce počíst může např na Wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Humanismus . Diskuze by neměla řešit náboženství křesťanské vs muslimské případně ateistické - i ateisté jsou věřící, jen věří v neexistenci boha. Ale měla by řešit náš pohled na humanizmus. Jestli tedy je každý jedinec řekněme výjmečný a cenný. Osobně si myslím, že humanizmus je umírající záležitost. První - evoluční humanizmus zabil Hitler, druhý - sociální humanizmus zabili komunisti a ten dnešní, liberální humanizmus zabíjejí uprchlíci a "humanitní" postoj západních vlád k nim. A jaký "směr" nastoupí až definitivně humanizmu odzvoní? Má někdo nějaký nápad ?

1 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlas!! Lépe bych to nevyjádřil!!R^R^R^

1 0
možnosti
ZB

Karma.Jak dobře řekla paní Vašaryová...na křestany si už jenom hrajeme.

2 0
možnosti
Foto

Normálně se nevyjadřuji takto kriticky, ale když jsem byl malý a slyšel jsem takováto kázání pravidelně v kostele, zprotivilo mi to církev i křesťanství, protože jsem z toho získal dojem, že moralizování je základní vlastnost každého faráře a potažmo i křesťana. Paní autorko, prosím, nedělejte nám ostatním křesťanům medvědí službu.

Moralizování bez nabízených východisek NENÍ křesťanské. Toto přece Kristus nedělal - když už někoho kritizoval, pak k tomu také řekl, jak se to má dělat správně. Nebo ještě lépe - skutkem nebo svým příkladem toho člověka napravil.

Zkuste se v nějakém příštím článku zaměřit na jeden jediný problém, pořádně jej analyzujte na několika příkladech ze života popř. z historie a pak nabídnout nějaká řešení. Třeba hned ten první problém - rozpadající se manželství: jaké jsou příčiny a jaká možná řešení? Rozvod není pro nikoho snadný ani levný, takže když už toto dva lidé podstoupí, tak asi proto, že v manželství spolu už dál žít nemohou.

Pěkný materiál pro úvod (vašeho budoucího článku?) na toto téma máte třeba zde:

http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/274258-k-rozvodu-vedla-cesta-pres-popraviste.html

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-508936/The-wife-changed-history--asking-divorce.html

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS