Pavla Golasowská

Děloha na leasing aneb chci dítě za každou cenu

2. 05. 2017 16:09:20
Jedním z témat Poslanecké sněmovny v minulém týdnu bylo téma surogátního mateřství. Ženy, které z různých důvodů nemohou mít dítě si je "objednají" u náhradní matky a ta jim je odnosí. Návrh sněmovnou neprošel a to je dobře.

Mít dítě je přáním téměř každé ženy. Přestože dnes mnoho žen dává přednost kariéře před otěhotněním, přijde čas, kdy říkáme, že ženě tzv. "tikají biologické hodiny" a ona zatouží po dítěti. Nicméně ne každé ženě je dopřáno radovat se z těhotenství a z narození vlastního dítěte a to zejména ze zdravotních důvodů.

Jednou z možností je tzv. surogátní (náhradní) mateřství kdy je embryo biologických rodičů vloženo do dělohy náhradní matky. Laicky řečeno - jedna žena odnosí dítě jiné ženě a po porodu jí jej předá. Surogátní mateřství není v naší republice zákonem upraveno, tzn. není zakázáno ani povoleno a soudy jej v rámci řízení o osvojení tolerují. Na klinikách je tento proces označován jako léčba neplodnosti.

Náhradní mateřství ale nese s sebou mnoho otázek a to jak legislativních, tak etických. Kdo by byl opravdovou matkou dítěte? Ta, která dodala biologický materiál nebo ta, která jej odnosila a porodila? A prováděl by se tento proces nejen z biologického materiálu daného páru, ale i od anonymních dárců? Co když se narodí dítě s postižením a pár, který si jej "objednal" nebude dítě chtít? Co když jeden z páru zemře nebo i oba a náhradní matka dítě chtít nebude, půjde dítě do ústavní péče? Co když náhradní matka v průběhu těhotenství o dítě přijde, budou chtít čekající rodiče nějakou finanční kompenzaci? A jak naložíme se situací, kdy v průběhu těhotenství nebo u porodu nastanou komplikace a zásah zdravotníků si bude vyžadovat rozhodnutí, zda zachrání matku či dítě, kdo o tom rozhodne? A to nehovořím o poporodních traumatech u náhradních matek, které nosí dítě devět měsíců a pak je odevzdají jiné ženě. Vždyť ne nadarmo gynekolog při zjištění těhotenství říká ženě:"Gratuluji, maminko." A při každé návštěvě v poradně je těhotná zdravotnickým personálem oslovovaná tím krásným slovem maminko. Bude se jí teď říkat náhradní matko? Mámo na devět měsíců?

To je jen krátký výčet otázek, které mne napadají v souvislosti s náhradním mateřstvím. A jak řekl náš známý psycholog Radkin Honzák, že děloha není jen futrál na dítě, plně s ním souhlasím. Ani pouze futrál na dítě, ani děloha na leasing. Neexperimentujme s početím a s plozením dětí, byť se nám to možná zdá pokrokové a moderní a pro některé zdravotní kliniky je to i významný obchodní artikl. Pamatujme, že děti nejsou zboží, které si na zakázku objednáme, ale jsou darem.

Autor: Pavla Golasowská | karma: 27.59 | přečteno: 1045 ×
Poslední články autora